De paarden van Hitler

Interessant item op het achtuurjournaal. Nederlandse onderzoekers hebben nazi-kunst gevonden, waarvan men dacht dat die al in de nadagen van de oorlog verloren was gegaan. Het gaat onder meer om twee paarden van brons, die vlak bij Hitlers werkkamer hebben gestaan.

http://nos.nl/artikel/2036832-hitler-kunst-teruggevonden-met-nederlandse-hulp.html

Ik moet eerlijk zeggen dat ik de paarden niet echt mooi vind. Is dat mijn vooringenomenheid? Vind ik de uitstraling van die paarden niet waarheidsgetrouw?  Is dat omdat ik er iets in zie van het nazi-perfectionisme?  Zou ik anders naar deze paarden kijken als er niet meteen gruwelijke beelden uit de Tweede Wereldoorlog op mijn netvlies verschijnen?

Feit blijft dat de vondst van de paarden journalistiek gezien een mooi onderwerp is. Je hoort het verhaal nu in een paar minuten op tv, maar volgens mij zit er een prachtig, bijna literair journalistiek artikel in. Het zou prachtig zijn om een reconstructie te maken over hoe de onderzoekers te werk gingen en uiteindelijk beet hadden. Een soort detectiveverhaal. Maar dan wel een met een bijzonder einde.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s