Ze blijven nog (de vluchtelingen)

Het viel inderdaad wel te verwachten. De vluchtelingen in de sporthal bij ons om de hoek blijven nog even. Tot donderdag, zoals het er nu uitziet. Twee uur geleden rolde de brief hierover onze brievenbus binnen.

brief gemeente

,,De reden is dat het COA op dit moment (vrijdag 17 uur) nog geen andere plek heeft gevonden voor deze groep vluchtelingen en ons daarom heeft gevraagd om hen langer op te vangen. De sporthal is natuurlijk geen plek waar vluchtelingen langdurig opgevangen kunnen worden. We hebben daarom tegen het COA gezegd dat de crisisopvang in de sporthal tot uiterlijk donderdag 8 oktober mogelijk is. Daarna zullen ze de vluchtelingen naar een andere plek moeten. Of dat elders in Amersfoort is of in een andere plaats in Nederland, is nog niet te voorspellen”.

Voor de vluchtelingen ben ik enerzijds blij. Ze kunnen hier wat tot rust komen en hoeven niet weer naar een andere plek te verkassen. Maar aan de andere kant is het geen makkelijke situatie. De sporthal is wel ruim, maar het lijkt me niet prettig om daar met dit lekkere weer te zitten. Er zijn geen ramen waar je naar buiten kunt kijken en je zit toch met veel mensen bij elkaar. Dit is een situatie waar je jezelf niet graag in zou willen zien.

Vanmiddag ben ik er even omheen gelopen. Aan de zijkant, achter het hek, staat nu een luchtkussen. Er speelden wat kinderen op. Ook waren er een paar aan het tennissen met vrijwilligers. En ik zag wat mensen met de arm vol met polsbandjes een rondje maken door de wijk. Het gaat goed. Niks gemerkt van overlast of ander gedoe. Inmiddels is de regionale media die mening ook toegedaan. Dit artikel rept van de warme ontvangst die de vluchtelingen kregen en ook dat de naastliggende flatbewoners er geen probleem mee hebben. Mij maakt het niet uit dat het verblijf verlengd is. Maar voor de vluchtelingen hoop ik dat er snel een goede oplossing komt, waarin meer privacy gewaarborgd is. Een plek waar ze maanden of jaren kunnen blijven, zodat ze daar kunnen beginnen aan het moeilijke hoofdstuk dat “verwerken” heet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s