Zwarte dag in zonnig Frankrijk

Een vuurwerkshow op 14 juli. Jaren geleden zagen we er een in het prachtige zuid-Franse Arles. Gisteravond zouden we in een stadje bij ons in de buurt gaan kijken. Maar het kwam er niet van en we gingen vroeg slapen. 

Vandaag zouden we naar een toeristisch attractie gaan, zo’n anderhalf uur van de plek waar we nu zitten.  We stonden vroeg op en werden overvallen door het nieuws. Tachtig doden bij een aanslag in Nice. Een zoektocht door twitter en Facebook volgde. En we besloten: vandaag blijven we thuis. Life Goes On, maar vandaag even niet. 

Op Facebook vind ik een mooie afbeelding die de redactie van de krant waar ik werk gemaakt heeft. Pray for Nice staat erbij. Onder het bericht lees ik dat mensen zich boos maken om de oproep tot gebed. Omdat de aanslag iets met religie van doen heeft. Raar, dat mensen zo’n terreurdaad meteen zo framen. Terreur – uit wiens naam dan ook – blijft terreur. Een beroep op een godsdienstige achtergrond kan zo’n afschuwelijke daad nooit goed praten. Geen enkele godsdienst sanctioneert terreur. En laten we ook reëel blijven, zonder een beroep op religie zouden mensen elkaar ook vermoorden. Ook dat heeft de geschiedenis bewezen. 

En een oproep tot gebed is ook niet te koppelen aan een specifieke godsdienst. Daarom bid ik voor iedereen die op de een of andere manier in rouw gedompeld is na de aanslag in Nice. Net zoals ik bid voor iedereen die te lijden heeft onder terrorisme, hier of in landen als Irak, Syrie, etc. Een gebed moet niet beperkt blijven tot een land of een landengroep waarmee we ons verwant voelen. Want laten we ook de realiteit onder ogen zien: elders buiten ons relatief veilige Europa hebben mensen nog veel meer te lijden onder terreur. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s