Soms heb je van die boeken die je niet weg kunt leggen. Het boek “Dit kan niet waar zijn” van Joris Luyendijk over bankiers is zo’n boek. Inderdaad, dit mag niet waar zijn! Voor mij als journalist en docent bij een opleiding journalistiek gaat mijn interesse in het boek verder dan het verhaal over de banken. Wat leerde ik ervan?
1. Praat met onbekende mensen op conferenties en vertel waar je je mee bezighoudt.
2. Zoek een ingewikkeld onderwerp waar je niets over weet, maar dat je wel intrigeert. En begin voor jezelf met een eenvoudige basisvraag.
3. Vraag aan andere mensen wat zij zouden willen weten over dat onderwerp.
4. Begin een blog en publiceer daar met zeer grote regelmaat jouw verhalen op. Neem de reacties van de lezers daarop serieus.
5. Waarborg de privacy van geïnterviewden, ook al komt dat niet sterk over in jouw artikelen.
6. Denk niet te gauw dat je het complete verhaal weet. Zelfs na 200 interviews weet je nog niet alles. De waarheid is veel complexer dan op het eerste gezicht lijkt.
7. Stel tijdens interviews ook eens rare vragen. Bijvoorbeeld: wat voor beest ben jij?
8. Laat mensen voor publicatie jouw uitgewerkte interviews lezen, zeker als je geen bandopnames hebt.
9. Geef jezelf als journalist ook bloot, inclusief jouw emoties (hoewel die twee vette vloeken wat mij betreft niet echt relevant in dit boek zijn).
10. Besef dat journalisten net mensen zijn. Ook zij beconcurreren elkaar om de aandacht van de lezer, ook zij kennen hebzucht – al noemen we dat liever gedrevenheid.
N.a.v. Joris Luyendijk, Dit kan niet waar zijn, onder bankiers. Uitgeverij Atlas Contact, 2015, ISBN 9789045028163