Media en paardenmishandelingen

Dit jaar zijn er vijftien meldingen van paardenmishandeling bij de politie gedaan. Dat lijkt weinig. Vorig jaar werden er 87 meldingen gedaan over het hele jaar. Toen vorige week een A-pony in Soest in de wei werd aangetroffen met verwondingen in haar achterste, schreef ik dit artikel erover.

Ondertussen is de inhoud van het artikel breed opgepakt. Een publicatie in Dagblad van het Noorden, RTL Nieuws  en dit op de site van Hoefslag.  Om jullie niet allemaal op kosten te jagen, zal ik hier even melden wat de politie over de paardenmishandelingen zegt. Vorig jaar waren er 87 meldingen, daarvan is bewezen dat meer dan de helft van de gevallen niet door menselijk handelen is toegebracht. Je moet hierbij denken aan paarden die zich verwonden aan hekken, obstakels, ect of paarden die gewond zijn geraakt door tussenkomst van een ander dier. Er beleven dus ruim 40 meldingen over die nog verder onderzocht zijn. Daarvan bleek dat in 35 gevallen niet met zekerheid kan gezegd worden dat het om menselijk handelen gaat. In een aantal gevallen (minder dan tien) is onomstotelijk vast komen te staan dat een paardenbeul aan het werk is geweest.

De paardenbeul (of paardenbeulen) bestaat dus. Er is iemand die zo ziek is in zijn hoofd, dat hij/zij dit aan paarden meent te moeten aandoen. Maar het is niet zo’n groot probleem als nu op de hippische fora wordt gezegd. En het rechtvaardigt mijns inziens niet het zomaar op internet zetten van foto’s van mensen die in de buurt van weilanden met paarden zijn geweest.

Ik snap de emotie (ben zelf ook een amazone), maar het kan allemaal te ver doorslaan. Kijk eens even naar de reacties onder het Facebook bericht van De Hoefslag. Nuchterheid is juist bij een onderwerp als paardenmishandeling geboden. Zorg dat jouw paarden veilig staan met veel toezicht. Als dat geen menselijk toezicht is, hang dan camera’s op. Maar wees er ook van overtuigd dat een paardenbeul – net als bijvoorbeeld een dief – nooit echt te stoppen is, totdat hij/zij wordt opgepakt. En dat ook de politie deze man/vrouw graag wil oppakken. Juist omdat bewezen is, dat mensen die dieren mishandelen vaak ook aan huiselijk geweld doen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s