Is ‘ie nep of echt?

Ik schreef er al eerder over. Komkommertijd. Het is officieel nog net geen komkommertijd, want vroeger werden de komkommers oogst vanaf augustus. Maar wie heeft daar nu nog weet van nu je in iedere supermarkt het hele jaar van de groene dingen kunt krijgen.

Als journalist ben ik ook als ik vrij ben, altijd wel in voor wat nieuws. En aangezien het bijna komkommertijd is, mag het heel lichtvoetig nieuws zijn. Een echte #komkommerblog. Daar komt íe….

Toen wij vanmiddag door alle stevige plensbuien heen ergens kwamen waar ze het komende weer checken met een Canadees weerstokje, werd mijn nieuwsgierigheid aangewakkerd. Eerst hing het stokje aan de buitenkant van het raam omlaag (zie rechts op foto met tuinsetje), daarna ging de zon schijnen en ging het stokje horizontaal hangen (zie andere foto). En nu ik deze blog type hangt het stokje weer wat naar beneden. Dat zou inhouden dat het morgen minder mooi weer wordt.

weerstokje2weerstokje1

Ik ben wat sceptisch over het stokje van de Canadese “klimaatboom”. Is het volksverlakkerij? Zo’n stokje trekt wellicht recht als het zonnig is? En wordt zwaar van de regen? Wie zal het zeggen?

Ooit kreeg ik van een vriendin in Duitsland een Goethe barometer. Daar was ik eerst ook sceptisch over.

goetheglas_skizze

De werking van dit weersvoorspellende donderglas is volgens (verkoop)bronnen op internet al sinds het begin van de 17e eeuw bekend. Bij hoge luchtdruk (mooi weer) wordt het vloeistofniveau in de tuit van het donderglas omlaag gedrukt. Bij slecht weer stijgt dat juist. En bij naderend onweer loopt de tuit over. Dat hebben we af en toe meegemaakt toen we ‘m nog in de woonkamer hadden hangen. Dat laatste schijnt overigens iemand geïnspireerd te hebben tot de uitdrukking ‘daar heb je het gedonder in de glazen’. (die ga ik nog wel een keer in mijn rubriek #retrowoord in de krant gebruiken).

Ik geef het Canadese weerstokje voorlopig maar even het voordeel van de twijfel.

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s