Eens vermist, altijd bekend?

Op De Nieuwe Reporter staat een boeiend artikel over de vermissing van Lisa vorige week. Nu het dertienjarige meisje levend en wel weer gevonden is, dringt de vraag zich op de website van De Nieuwe Reporter op of alle media die over haar geschreven hebben, haar achternaam zouden moeten verwijderen. Van dertienjarige Lisa’s zijn er duizenden, maar haar achternaam is nogal onbekend.

Alexander Pleijter heeft een rondje gemaakt langs de nieuwsmedia en verschillende media geven aan dat ze de naam nu bij de terugkeer van Lisa weggehaald hebben of so wie so niet gebruikt hebben . Onder meer Nu.nl stelt dat ze er streng beleid op hebben. Ik googelde even op de naam van het meisje. En wie schetst mijn verbazing dat weliswaar in het bericht de naam niet voorkomt, maar in de URL wel.

De kwestie zet me wel weer aan het denken. Als journalist noem je vaak namen van mensen. Meestal in positieve zin, soms in negatieve zin. In het geval van verdachten alleen een initiaal na de voornaam. En als mensen niet genoemd willen worden, houden we ze anoniem. Hoewel we van dat laatste zeker niet gecharmeerd zijn omdat dit zaken oncontroleerbaar maakt. En dan kom je weer op die kwestie van anonieme bronnen waar ik al eerder over schreef.

In het geval van de dertienjarige Lisa kan ik me heel goed voorstellen dat haar ouders haar achternaam graag verwijderd zouden willen zien. Maar ik denk dat ze daar nu nog niet mee bezig zijn, want op een eigen pagina -waarop ze gepost hebben over de verdwijning  – http://www.waarislisa.nl  staat hun achternaam zowat in chocoladeletters.

Meer dan twintig  jaar geleden schreef ik voor de krant waarvoor ik toen werkte over een Nederlands meisjes dat als au pair beschuldigd werd van het doodschudden van een baby. Haar naam heb ik – beroepsdeformatie? -altijd onthouden. Als ik er nu op googel, komt ze meteen bovendrijven. Ze werd destijds met naam en toenaam genoemd en kennelijk is dat nooit verwijderd. Maar recente hits krijg ik niet over haar. Geen Twitter account, geen Facebook. Misschien heeft ze niet voor verwijdering van haar naam via Google gekozen, maar heeft ze op de een of andere manier haar naam veranderd. Om op die manier in de vergetelheid te kunnen verdwijnen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s