Waar of onwaar?

Soms lees je een bericht op internet, waarvan je je afvraagt of dat wel klopt. Zo werd een paar dagen geleden bekend dat soldaten tijdens oefeningen door gebrek aan munitie “pang, pang’ roepen. Zou dat echt waar zijn? Het leek me stug. Professionals die van een serieuze oefening een soort jongensspel maken.

soldaten
De Volkskrant zocht het uit en kwam tot de conclusie dat er tijdens oefeningen inderdaad pang, pang geroepen wordt om het geluid van kogels na te bootsen. Maar dat is niet iets nieuws en het is ook niet iets wat alleen maar komt doordat defensie enorm moet bezuinigingen. De conclusie dat het bericht dus klopt, klopt mijns inziens dus niet helemaal.

Een ander bericht dat De Volkskrant uitzocht, was een verhaal in De Telegraaf over het “feit” dat er in wijken waar veel bloemen zijn in bloembakken er minder vandalisme plaatsvindt. Dat bericht bleek niet op gedegen onderzoek te stoelen.

Ik vind het noodzakelijk dat journalisten  checken  of iets wel waar is en niet zomaar blindelings aannemen wat er in een persbericht staat of wat iemand je vertelt. Op de opleiding leren we dat de studenten ook aan. Maar ik weet ook dat de praktijk in krantenland wel weerbarstig is. Het is geen steekhoudend excuus,  maar soms ontbreekt de tijd om alles gedegen te checken en ga je uit van andermans expertise.

Maar soms als je dan eens wat leest over een onderwerp waar je hobbymatig veel interesse in hebt (en dus ook wel wat vanaf  weet), merk je ook hoe vaak er fouten gemaakt worden. Dat houdt je nederig en scherp. Het zal nog wel lang duren voordat het gezegde ‘de krant brengt leugen in het land’ echt onwaarheid is geworden. Maar tot dat gebeurt zal ik er wel tegen strijden. En mocht ik in de fout zijn gegaan, dan hoop ik dat ruiterlijk te erkennen en recht te zetten.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s