Journalistiek: 0pleiding tot werkloosheid?

werkloosheid

Volgende week stromen de collegezalen weer vol. Zelf mag ik onder meer aftrappen met een hoorcollege storytelling voor jaar 4. Als ik mensen vertel, dat ik naast mijn baan als verslaggeefster ook bij een hogeschool journalisten opleid, krijg ik altijd die ene vraag: leiden jullie die studenten eigenlijk niet op voor de werkloosheid?

Vorige week publiceerde Villamedia een artikel over het aantal journalisten dat zonder werk thuis zit. Het zijn er inmiddels bijna 3000. In de maand juli (het meest recente cijfer) stonden 2926 journalisten ingeschreven bij het UWV. Het is de vijfde maand op rij dat het aantal werkzoekenden gestegen is.

Toch ben ik er niet van overtuigd dat dit gegeven ertoe zou moeten leiden om minder studenten op te leiden. Het is niet zo dat de jonge instroom de arbeidsmarkt verziekt, zoals sommigen menen. Het is wel zo dat de afgestudeerde studenten moeilijk bij bijvoorbeeld een dagblad terechtkomen. Er zijn nog wel werkervaringsplekken en andere mogelijkheden voor jongeren bij dergelijke kranten, maar vaste aanstellingen worden nauwelijks meer gegeven.

Ik denk dat er voor jonge, ambitieuze, ondernemende journalisten juist heel veel mogelijkheden zijn. Zeker op internet is nog een wereld te veroveren. Dat is geen gemakkelijke weg, maar er is al wel een pad door de nieuwsjungle. En aan op een journalistieke manier nieuws brengen zal op de een of andere manier altijd behoefte zijn. Of zie ik dit allemaal te rooskleurig?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s