5 tips voor in de collegebanken

Ik merk dat het raar voelt. Zomaar over iets lichtvoetigs te schrijven, terwijl mensen massaal op de vlucht zijn. Terwijl de foto van – de inmiddels al in Syrië begraven – Aylan op het strand van Bodrum nog steeds op mijn netvlies staat. Maar hoe banaal het ook klinkt, het leven gaat verder. Nieuws wordt ouds. En of onze wil om op de een of andere manier iets voor vluchtelingen te doen beklijft, weten we op zijn vroegst pas over een paar maanden.

Terwijl het nieuws over vluchtelingen alles deze week domineerde, was er een professor die de start van het nieuwe academische jaar aangreep om studenten wat tips te geven. Tips over hoe je je wel en niet in de college banken en via de mail moet gedragen. Het stond in dit bericht op de website van de NOS

 

Schermopname (18)Het was voor mij als hogeschooldocent redelijk herkenbaar.  De begroetingen, de joviale of lichtelijk intimiderende emails die je krijgt. De souplesse waarmee studenten gerust tien minuten te laat jouw collegezaal komen binnenlopen. Het gemak waarmee studenten wegblijven uit een college.

Daarom heb ik maar eens wat tips bedacht voor studenten om het leven van docenten en van zichzelf wat aangenamer te maken.

  1. Kom op tijd naar je college.
  2. Probeer niet alleen fysiek aanwezig te zijn, maar ook mentaal.
  3. Bereid je colleges goed voor (huiswerk maken is nog steeds een heel goede idee op een hbo-opleiding)
  4. Stel geïnteresseerde vragen op de juiste moment in het college. Docenten vinden het leuk om over hun vak te vertellen.
  5. Heb je wat nodig van een docent, vraag het op een beleefde, uitnodigende manier. Dat geldt zowel voor face-to-face als in een email. Daar zijn we echt gevoelig voor! 😉

En bedenk altijd: college geven is best pittig (maar wel ontzettend leuk om te doen). Je moet soms een halve entertainer zijn… (lees dit artikel uit De Volkskrant. maar eens).

P.s. Hierbij nog wat tips van een ander, hoogleraar Mark Deuze. Hierbij de blog!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s