Ben jij ZAS?

Ben jij zelfstandig, ambitieus en een specialist in jouw vakgebied? Dan ben jij de ideale kandidaat van een werkgever in de journalistiek. Dat blijkt uit een afstudeeronderzoek van  student Ryan Claus van de Hogeschool van Amsterdam. Hij schreef er dit artikel op de nieuwe reporter over.

Claus richt zich in zijn onderzoek vooral  op de “oude media” : de geschreven (en veelal op papier gedrukte) pers en radio/tv. De uitkomsten van zijn onderzoek zijn niet verrassend. Hij ontdekte dat de meeste toekomstige werkgevers toch graag hebben dat een student een diploma heeft van een journalistiek opleiding (65%). Maar ondanks het feit dat ze weten dat de journalistiek opleidingen tot dusverre vooral generalisten opgeleid hebben, geven ze er toch de voorkeur aan dat de journalist zich gespecialiseerd heeft en dat hij/zij werkervaring opgedaan heeft.

Als ik even voor eigen parochie mag preken: Met de uitkomsten van dit onderzoek krijgt de opleiding journalistiek in Ede in ieder geval een steuntje in de rug. De nadruk die er sinds de invoering van het nieuwe curriculum vorig jaar  gelegd wordt op ondernemerschap en specialisatie (onder meer door vanaf jaar 1 een weblog met een eigen niche bij te laten houden) lijkt toekomstige baanzoekers de meeste kansen te bieden.

P.s. Op een vraag moet altijd een antwoord komen. Dus daarom dit: ik vind mezelf wel ZAS. Met mijn zelfstandigheid is niet mis, de ambitie is er na 25 jaar in het vak te hebben gewerkt nog volop en ik ben me de laatste jaren steeds meer aan het toeleggen op storytelling (naast het feit dat ik me gespecialiseerd heb in ontwikkelingen in gezondheidszorg/onderwijs en in regionale nieuwsvergaring 😉 )

Vlak na de val van de Muur. Zelf een stukje afgebikt.
Vlak na de val van de Muur. Zelf een stukje afgebikt. In die tijd had ik zware ambitie om op een buitenlandredactie te werken. Dat is me een aantal jaren later gelukt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s