Reunie van een waanzinnige mediareis

mediareis

Op televisie ziet het er niet altijd interessant uit. De reünie van een bepaalde klas. Maar als er een filmploeg gistermiddag en -avond in Ede aanwezig geweest zou zijn, dan had ie mooi materiaal kunnen schieten 😉

In 1991 was ik fixer (dat woord bestond toen nog niet, toen heette het nog regelneef) van de eerste mediareis van de Evangelische School voor de Journalistiek in Amersfoort. Ik werkte toen al een aantal jaren als journalist bij het Nederlands Dagblad, maar ik had nog steeds goed contact met een docent van de opleiding (waaraan ik zelf ook gestudeerd heb). Deze bevlogen docent – Ton Veen – wilde de studenten zoveel mogelijk laten beleven tijdens hun studie.

We kwamen op het idee om de studenten in twee auto’s mee te nemen naar het pas geopende IJzeren Gordijn: Hongarije en Roemenië. Een onvergetelijk reis, waarbij we onder meer in Biscke terecht kwamen. De plek waar nu 24 jaar na dato Syrisch vluchtelingen worden opgevangen. Toen waren dat veelal mensen die het Ceaucescu-regime in Roemenië ontvlucht waren. En we gingen onder meer naar de staats televisie (zie foto).

Gisteren nam Ton Veen afscheid van de opleiding (nu het academie voor Journalistiek en Communicatie aan de Christelijke Hogeschool in Ede). De mediareizigers van toen deden onder leiding van de bekende interviewer Frénk van der Linden hun verhaal over wat er nu van hen geworden was. Het werden authentieke levensverhalen, ook over de rauwere kanten van het leven. Ik mocht tijdens deze bijeenkomst de ceremoniemeester zijn (ook een soort fixer 😉 )

Mooi om te zien hoe iedereen zich ontwikkeld had (en ook om te ontdekken dat er toen al een kiem daarvan aanwezig was). En misschien ook wel opmerkelijk dat niet iedereen van de toenmalige studenten in de journalistiek terecht is gekomen (en dat een kwart theoloog is geworden).

Wie waren er destijds mee? Jacco Doornbos nu producer bij Eye2Eye media, Henk van IJken, tekstschrijver, Tijs van den Brink, presentator bij de EO, Gineke Lozeman, agro-journalist, Ronald Westerbeek, kerkplanter/theoloog, Eric Westerhof, leraar Nederlands, Margriet van den Linden, schrijver/opiniemaker, oud-hoofdredacteur Opzij. Helaas was Karel Muller (ook predikant) er vanwege ziekte niet bij.

Ik heb eerlijk gezegd nooit wat met reünies. Ben er zelden heen gegaan. Maar die van gisteren is onvergetelijk.

12039082_733874430057956_6804015558279262724_o

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s