Wat moet krant nog met Parijs?

parijs

De afschuwelijke aanslagen in Parijs houden me nog steeds bezig. Regelmatig kijk ik op Twitter of er nog nieuws is. Twitter is dezer dagen mijn informatiebron, niet de kranten waarop ik een abonnement heb. En dat is veelzeggend. Niets kan in rampzalige tijden op tegen de snelheid van Twitter. Wat moeten papieren kranten maandag nog publiceren over de bloedige aanslagen?

Voor mezelf begon het nieuws over Frankrijk gisteren rond 22 uur s avonds. De eerste aanslagen werden op Twitter gemeld. Urenlang heb ik mee getwittterd met het nieuws door te zoeken op betrouwbare vaak internationale bronnen. Het is een methode die ik graag gehanteerd had zien worden door een NOS (onder in beeld) of door kranten. Een aantal landelijke internetredacties hadden de livestream goed op orde, maar vooral de kleinere kranten bleven in gebreke. Soms werd er doorverwezen naar een plaatselijke correspondent.

Wat moet je als papieren krant maandag nog met de aanslagen in Parijs? Ik hoop van harte dat er niet voor gekozen zal worden om de beelden van de aanslag nog een keer in foto’s te laten zien (we kennen ze al van tv en internet). En ook reacties van “Jan-van-de-straat” in de straten rond de rampplekken lijken me niet echt zinnig (ook die zijn nu volop bekend).

Kranten moeten nu de rol oppakken, die ze de afgelopen jaren hebben toegespeeld gekregen. Breng de feiten, de achtergronden en zorg voor inzicht en duiding. Niet meer, maar zeker ook niet minder.

Blijf weg van gratuite straatreportages, maar interview alleen diegenen die werkelijk wat te zeggen hebben. En kom bijvoorbeeld met een fotopagina met de namen van de doden en wie zij waren. Geef deze afschuwelijke ramp een gezicht.

Blijf ook weg van de schreeuwers die zeggen dat de grenzen dicht moeten. Laat je niet als media gebruiken om op te hitsen tegen moslims, of andere gelovigen. Verdeeldheid is wat de daders in dit soort gevallen juist beogen. Zoek juist de vluchtelingen op, die juist vanwege dit extremisme en geweld hun land ontvlucht zijn. Laat hun vertellen over wat dit hen doet.

We hebben dit allemaal al eerder meegemaakt. Rust en soberheid en je niet gek laten maken is het enige wat nu zinvol en nodig is. Redacties van kranten hebben een enorme macht om dit te ondersteunen en zich niet te laten misbruiken door hen die oorlogstaal uitslaan.  (Voor de context: bij de aanslagen in Madrid werden in 2004 191 mensen vermoord, bij die in Londen 2005 ging het om 56. In Mumbai 2008 werden 174 mensen vermoord. Het definitieve getal van Parijs is nog niet bekend, maar zal vermoedelijk wel over het aantal van Madrid heengaan).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s