Ik ben het zat …. (#Geldermalsen)

foto

Ik zat vanavond heerlijk #heelhollandbakt te kijken. Te genieten van de kneuterigheid van Nederland. Van die gezellige sfeer waarin een moslima naast een christen lekker haar bakkunsten kan vertonen.  Ik moest lachen om die vileine opmerkingen van Martine Bijl over sommige baksels. Maar buiten werd de wereld grimmig. En het lachen verging me.

In Geldermalsen ging het vanavond namelijk fout. Natuurlijk is dat een verhaal waar twee kanten aanzitten. Maar als een gemeenteraad niet rustig bij elkaar kan komen om een besluit te nemen, is voor mij de maat vol. In wat voor land leven we als een muur van ME’ers nodig is om mensen het werk te laten doen waartoe zij gekozen zijn? Zelfs als de desbetreffende gemeente de nationale media geen plek gunt in de raadzaal (omroep Gelderland was er wel, getuige de beelden), heeft zo’n gemeente dit nog niet verdiend. Ik vind namelijk dat de lokale democratie gewaarborgd moet worden, zelfs als die lokale politici impopulaire beslissingen nemen. Ik kan me daarom ook niks voorstellen bij een landelijke politicus die de Tweede Kamer een nepparlement noemt, maar zelf een oproep doet zodat de lokale politici hun werk niet kunnen doen.

Maar even erg al het verlies van de lokale democratie vind ik het dat er zoveel mensen zijn die hun onderbuik meer laten spreken dan hun hersens. Want hoeveel van die mensen die daar vanavond in Geldermalsen stenen en vuurwerk gooiden, hebben ooit zelf een vluchteling ontmoet? Of hebben ooit zelf in die positie gezeten? Natuurlijk kun je je vragen hebben bij een megagrote opvang. Daar ben ik zelf ook geen voorstander van. Kleinschalige opvang op wijkniveau, daar ben ik voor. Ik heb zelf gemerkt in Amersfoort hoe positief dat kan werken. Dat zelfs de grootste tegenstanders dan naderhand stellen dat de vluchtelingen best nog wel langer hadden mogen blijven. Omdat het allemaal zo prettig en zo rustig ging. Met een enorme opvang (1500 vluchtelingen) ga je dat nooit bereiken. Maar om dan maar te gaan rellen om je zin te krijgen, is het andere uiterste.

Waar gaat het de relschoppers en andere tegenstanders van vluchtelingenopvang nou ten diepste om? Zijn ze echt niet bereid mensen te helpen die in nood zijn (dat is bij het gros van de huidige asiel zoekers het geval)? Gaat het puur om hun eigen angst om hun eigen welvaart en hun eigen welbevinden te verliezen? Ik vrees dat dat de mensen het meest motiveert om te rellen. Nederland is het land van ‘ikke, ikke en de rest kan stikken’ geworden. En dat is vanavond in Geldermalsen wel weer duidelijk geworden. Hoe gaan we dat tij ooit keren?

Eén reactie

  1. Hoeveel van de relschoppers komen uit Geldermalsen? Ook die vraag blijft onbeantwoord. Hoeveel van deze relschoppers waren eerder al aanwezig in Steenbergen en in Purmerend? Ik denk dat het om een kleine groep gaat, die het dus voor velen verpesten.
    Niet alleen in Nederland maar ook elders zijn veel vrijwilligers actief of de niet opgedroogde stroom vluchtelingen in goede banen te leiden. Gisteren sloeg voor de kust een houten boot met negentig vluchtelingen om. Een man van 75 en een kind van twee overleefden de oversteek niet. Dit gebeurt dus dagelijks. Deze mensen nemen grote risico’s op hoop van een menswaardig bestaan. Ook voor hun familie.
    De relschoppers moeten zich schamen en ik daag hen uit een maandje mee te lopen met de vrijwilligers op de eilanden in Griekenland. Misschien dat hun inzichten dan veranderen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s