Gratis advies aan burgemeesters

telefoon

Soms word je als journalist radeloos van gemeenten. Niet alleen voor de burgers zijn ze soms slecht bereikbaar. Ook voor de pers. Vandaag heb ik er weer een staaltje van meegemaakt. Na vier keer bellen, had ik eindelijk min of meer beet. Ik kreeg de toezegging namelijk dat er een perscommuniqué verstuurd zou worden ;-(

Tsjonge, een persverklaring. Om vier uur ’s middags. Terwijl het gebeurde al bijna een etmaal geleden bekend geworden was! En het ging ook niet om zomaar iets. Het ging om een doodsbedreiging richting een raadslid. Dat is toch wel vrij serieus.
Als zoiets gebeurt, dan lijkt mij dat je als mediavoorlichter of burgemeester denkt: dit vind ik enorm belangrijk. Hier ga ik zelf over aan de bel trekken bij de media. Want het kan toch niet zo zijn dat lokale politici met bedreigd worden om het werk dat ze doen! Ik zou als mediavoorlichter of burgemeester enorm betrokken voelen bij dat nieuws en dat meteen ook aan de media willen melden.
Maar zo werkt dat kennelijk niet in burgemeestersland. Daar zijn andere mensen kennelijk toch belangrijker dan een gekozen raadslid. Andere zaken belangrijker dan een signaal afgeven dat dit echt niet kan, dat hier de grens duidelijk bereikt is. Dat er actie ondernomen gaat worden, omdat de lokale democratie hierdoor bedreigd wordt.
Maar niets van dit alles. Alleen maar een mager communiqué waarin gesteld wordt dat de burgemeester geschokt is en dat de zaak op dit moment in behandeling is bij de politie (en dat er daarom geen verdere uitspraken worden gedaan).
Als ik dan een gratis advies mag geven aan burgemeesters. Wees eens proactief. Pak zelf eens de telefoon en bel een journalist. Vertel rechtstreeks uit je hart dat je hier enorm van baalt. Dat de lokale democratie je aan het hart gaat. Ik weet zeker dat je niet alleen bij die journalist, maar ook bij de bevolking enorm veel goodwill kweekt als je op die manier laat zien dat je voor jouw inwoners staat!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s