Krijg de #rambam

Maimonides_quote

Val dood, verrek. Of anders gezegd: krijg de rambam. Dat wenst Geert Wilders mij toe. Ja, want de media heeft het natuurlijk weer gedaan in de ogen van deze geblondeerde politicus.

In mijn rubriek ‘retrowoord’ in de krant zoek ik regelmatig uit waar woorden vandaan komen. Vandaar dat ik ook alvast maar naar de betekenis en herkomst van rambam heb gezocht.

Van Dale (2015) vermeldt dat rambam op een korte manier verwijst naar de naam van rabbi Moshe ben Maimon (1135-1204), een geleerde die de wetenschappelijke naam Maimonides voerde. Hij was In de Middeleeuwen niet alleen een Joodse geleerde, maar hij was tevens arts. Dat laatste verklaart misschien ook wel de uitleg van sommige mensen dat rambam verwijst naar een of andere ziekte. En dan meer naar een ziekte waar artsen in die tijd niet makkelijk bij konden komen om die te genezen.

Al met al moeten we Geert Wilders complimenteren met het feit dat hij ervoor zorgt dat woorden die in de vergetelheid dreigden te geraken, toch weer over het voetlicht heeft gebracht. Ook leuk voor Henk en Ingrid dat ze zo de kennis van de Nederlandse taal weer wat kunnen bijspijkeren.

P.s. misschien moet Wilders zich meer in Maimonides leer verdiepen tijdens de feestdagen. Zie quote.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s