Keulen op de kaart

cologne-524243__180

Het is een bizar verhaal. In de nacht van oud op nieuw hebben mannen in het centrum van Keulen vrouwen aangerand en van hun spullen beroofd. Het gebeurde wordt aan Noord-Afrikaanse migranten gelinkt. En het lijkt van tevoren al bedacht te zijn. Dat is huiveringwekkend.

Vaak heb ik bij dit soort zaken een geruststellende gedachte: dit kan bij ons in Nederland niet gebeuren. Maar tegelijkertijd weet ik, dat niemand dat kan garanderen. Vroeger werd de uitdrukking ‘het in Keulen horen donderen’ gebruikt. De betekenis die er nu aan gegeven wordt, is dat je ergens stomverbaasd over bent. Eerlijk gezegd heb ik dat ook als ik de berichten van  de afgelopen dagen over het gebeurde lees. Zo gaan mensen toch niet met elkaar om? Dit is toch crimineel?

Die verbazing in de oorspronkleijke uitdrukking (die al in de 17e eeuw gebruikt werd) klopt ook wel, want het is namelijk nogal moeilijk om het hier  te horen als het in Keulen bliksemt of dondert. Daarvoor ligt deze Duitse stad te ver van Nederland.  Die betekenis – niet bang zijn voor iets wat je niet kunt horen- geeft het Groot Uitdrukkingenwoordenboek van Van Dale (2006) er ook aan: het betekende dat de donder zo ver weg was, dat je je er geen zorgen over hoefde te maken. Een andere taalkundige (F.A.Stoet) stelt echter dat in Keulen horen donderen hetzelfde is als ‘het raakt zijn koude kleren niet’. Maar die betekenis lijkt door de eeuwen heen verdwenen te zijn. En dat is ook in tegenspraak met wat er nu in Keulen gebeurd is. Dat raakt mensen zeker wel, dat gaat je niet in de koude kleren zitten.

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s