We zijn allemaal gelukszoekers

luck-1122169_1280

We zijn allemaal op zoek naar geluk, zei Farah Karimi vanmiddag. Ooit kwam ze als vluchteling vanuit Iran naar Nederland, met hoofddoek op en in haar armen haar baby. Nu is het oud-Tweede Kamerlid de directeur van Oxam-Novib en sprak ze op een conferentie over communicatie over vluchtelingen.

De deelnemers aan de conferentie waren vooral communicatie-medewerkers van Nederlandse gemeenten. Zij hebben in de afgelopen tijd meer en meer te maken gekregen met de opvang van vluchtelingen. Daarover communiceren met burgers en media bleek nog geen sinecure. Maar de lessen zijn geleerd, zo bleek tijdens een van de ‘break-out sessies’. Aan het woord was onder meer Anton van Aert, burgemeester van de gemeente Best. Hij gaf eerlijk toe dat hij met de kennis van nu de media niet geweerd zou hebben. Hij zou hen toegang tot de sporthal gegeven hebben en bij het vertrek van de vluchtelingen.

Klaas Tigelaar, burgemeester van de gemeente Oud-Beijerland, bleek die inschatting al vooraf gemaakt te hebben. Journalisten van Nieuwsuur mochten naar binnen in de sporthal. Ze mochten er ook filmen. Vooraf was gevraagd aan de vluchtelingen of zij op beelden wilden. Wie dat niet wilde, zorgde dat íe op het moment van filmen even weg was.

Marije Delissen, afdelingshoofd communicatie van de gemeente Nijmegen, zag de grootschalige opvang op Heumensoord op zich af komen. Met de burgers communiceren bleek geen probleem. ,,We hebben inloopbijeenkomsten gehouden, totdat er een paar weken geleden bijna niemand meer kwam”. Maar de media faciliteren op locatie Heumensoord deed ze niet. ,,Dat is op het terrein van COA. Daarom gingen wij niet over de media toelaten”.

En misschien zit daar ook wel een kern is van wat er vaak bij gemeenten aan schort. Want inderdaad, formeel gezien heeft ze het gelijk aan haar kant. Maar het is de vraag of het handig is. Je merkt bij veel gemeenten een passieve houding. Journalisten worden aan informatie geholpen als ze daarom vragen. Maar pro-actief dingen regelen, samenwerken met de media (ieder vanuit de eigen verantwoordelijkheid) is iets dat voorlichters niet gauw doen. En dat terwijl iets als  het project Ondertussen in Onnen, waarover de journalisten die erbij betrokken waren ook een break-outsessie verzorgden, een succes-ervaring voor alle partijen was. Bekijk hier die blog.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s