Hommage aan Cruijff

Sommige woorden verdwijnen langzamerhand uit het taalgebruik. In de rubriek retrowoord kn de krant waarvoor ik werk probeer ik iedere week een woord aan de vergetelheid te ontrukken. Deze week geen retrowoord in de rubriek, maar een hommage aan een ware taalvirtuoos: Johan Cruijff. 

  
De donderdag overleden oud-voetballer mixte voetbaljargon met Amsterdams. Sommige mensen snapten er geen bal van, anderen vond het briljant. Zoals bijvoorbeeld de uitdrukking: de verdediging was geitenkaas (in plaats van de bedoelde gatenkaas).Met ’toeval is logisch’, zette hij mensen aan het denken. Evenals met zijn uitspraak: ,,Ik ben overal tegen. Tot ik een besluit neem, dan ben ik ervoor. Lijkt me logisch.’’ Hij zei ooit: ,,In zekere zin ben ik waarschijnlijk onsterfelijk.’’ Ik vond dat toen een rare opmerking. Maar nu denk ik dat Johan Cruijff door de uitdrukkingen die hij bezigde en die nog massaal worden gebruikt, blijft voortleven. Elk nadeel heb in dat opzicht zijn voordeel, om het maar op zijn Cruijffiaans te zeggen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s