Is Bana een nieuwe Malala?

banaDe laatste tijd volg ik de tweets van Bana, een Syrisch meisje van zeven jaar dat in Oost-Aleppo  (Syrië) woont. En eerlijk gezegd, ik was onder de indruk van haar tweets. Het meisje en haar moeder vertellen in minder dan 140 tekens over hun vreselijke leven in de door oorlog verscheurde stad.

Een paar dagen geleden leek het erop dat Bana’s account weg was. Net daarvoor had haar moeder geschreven over de angst om opgepakt te worden. Afgelopen tijd was het Syrische leger actief in de wijk waarin Bana woont. Haar huis werd vorige week al kapot gebombardeerd, volgens Bana’s eigen berichten.

Ik wil graag geloven dat Bana, degene is die de tweets samen met haar moeder schrijft. En dat dit het meisje is dat straks als de oorlog in Aleppo uitgewoed is, een nieuwe Malala (de kinderrechtenactiviste die in haar hoofd werd geschoten en die de Nobelprijs voor de Vrede ontving) is. Maar er zijn wat ongerijmdheden…

  1. Ze schrijft vrij goed Engels, terwijl ze in filmpjes niet goed uit haar Engelse woorden komt. (en het lijkt erop dat iemand kaartjes met de teksten ophoudt die ze moet voorlezen).
  2. Bana schrijft niet echt over kinderdingen. Als je de tweets leest, gaat het altijd over hetzelfde en is het een constante aanklacht tegen Assad en Rusland (je kunt je afvragen of achter Bana een groepering zit die hiertegen is)
  3. Bana zegt in een tweet de boeken van Harry Potter te lezen, maar voor een kind van zeven jaar is dat zeker in het Engels pittige kost.

Ik weet niet hoe het zit. Misschien hoeft dat ook niet. Zelfs al wordt het account van Bana voor propagandadoeleinden gebruikt, dan is het nog een feit dat kinderen als Bana(misschien is het niet haar eigen naam) in Aleppo lijden. Dat hun dak boven hun hoofden weg is, dat er nauwelijks medische voorzieningen zijn en dat het tijd wordt dat op de een of andere manier deze kinderen uit de oorlog gehaald worden, zodat zij in vrijheid kunnen opgroeien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s