De oorlog van mijn moeder – De Duitse soldaat

Noblitotheesurrogaatvoorbew

De oorlogsherinneringen van mijn moeder, die in de oorlog nog maar een klein meisje was (geboren in 1937).

“Een oom en tante van moeder woonden in Duitsland. Met hun zoon Fritz, die net zo oud was als mijn moeder, waren wij goed bevriend. Voor de oorlog logeerden Fritz en zijn vrouw bij ons. Vader en moeder gingen ook naar hen. Die Fritz was nu het oorlog was soldaat. En wat gebeurde?

Hij kwam met zijn legeronderdeel in onze stad. Ze waren op doorreis en rustten een paar uur uit op de markt. Zo kwam op een dag een Duitse soldaat in ons huis! In onze kamer! Vader en moeder schrokken heel erg. Ze gaven elkaar een hand, geen zoen. Fritz ging aan de eetkamertafel zitten, vader en moeder ook. Vader zei, dat hij het erg dom vond, dat Fritz gekomen was. Fritz vond het ook dom van zichzelf. Toch was hij er. Moeder schonk een kopje thee voor hem in, deed er zelfs een schepje suiker en een scheutje melk in. Ze gaf er een koekje bij, zoals op een verjaardag. Zou ze het kopje, waaruit een Duitser had gedronken, straks weggooien?

Ik had nog nooit een Duitser van zo dicht bij gezien. Aan zijn gezicht en handen kon ik niet zien, dat hij een vijand was. Wel aan zijn uniform. Niemand zei iets. Vader vertelde aan Fritz ook niet, dat Hitler een grote boef was. Misschien wist Fritz dat al. Omdat ze elkaar niets te zeggen hadden, vertrok Fritz maar weer. Moeder wilde toch iets aardigs doen. Ze zei dat ik Fritz naar de markt mocht brengen. Buiten merkte ik dat Fritz mij een hand wilde geven. Dat mocht vast niet van vader en moeder! Ik keek naar hem om dat te zeggen. Toen ik zag, dat tranen over zijn wangen liepen, zei ik het niet en gaf hem mijn hand. Bij de markt rukte ik mij los en rende ik naar huis.”

Naschrift van mijn moeder: Pas in 1954 namen mijn ouders weer contact op met neef Fritz en daarna bezochten ze elkaar geregeld. Het onderwerp oorlog lieten ze rusten. In 2003 was mijn broer voor zijn werk in de buurt van Fritz. Die vertelde hem toen dat het hem enorm gespeten had dat hij in de oorlog bij mijn ouders geweest was. Hij besefte, dat hij hen daarmee in grote moeilijkheden had kunnen brengen. Contact met Duitsers werd gezien als landverraad.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s