Het is toch nog geen Kerstmis

De eerste ontmoeting kwam vrij onverwachts.  Ik was er eigenlijk niet op voorbereid. Natuurlijk, als je naar Finland gaat, verwacht je dat je er wel wat van tegen zult komen. Maar meer op een farm ofzo. Maar het eerste rendier dat ik zag, stak gewoon de weg over waarop we reden. Bloedlink als je er niet op verdacht bent. Maar na vaart te hebben geminderd, kreeg ik goed zicht op hem (of was het een haar?). En dat zorgde voor een deceptie. Want het dier droeg iets van een halsband. Is in dit land dan alles nep?

Later bekeek ik de foto die mijn man had gemaakt, nog eens. En wat bleek? Er zat niet alleen een halsband, maar ook nog een soort hangslot. Zou daar een chip inzitten, waardoor de rendierboer zou weten waar zijn dier uithing?

Na het eerste rendier volgden er langs de weg nog velen. Net als de schapen bij ons stonden ze vrolijk langs de kant van de weg te grazen. Soms had de kuddeleider bepaald dat buurmans gras toch groener is en stak de hele kudde pardoes de 80-kilometerweg over. Niet snel, maar echt op hun gemakje met alle jonge rendiertjes gingen ze van de ene naar de andere kant van de weg. Om ze toch tot iets meer vaart aan te zetten, gebruikte ik de claxon een paar keer. Dat was kennelijk een overbekend geluid, want de beesten zetten geen stap sneller.

Op de camping vlak bij de Noordkaap stak een kudde gewoon het terrein over, om vervolgens bij het plaatselijke voetbalveld neer te strijken. Inderdaad het is nog geen lang geen kerst en de rendieren buiten deze zomerperiode dan ook goed uit om hun wintervoorraad vet aan te vullen. In de supermarkten tref je intussen rendiervlees in alle soorten en maten aan. Daar is het vlees nog redelijk betaalbaar. Hoewel, een ons gerookt rendiervlees kost er een tientje. Het eerste stukje smaakt verrukkelijk, bij het tweede wordt het alweer wat normaler. Wil je de meer houdbare vorm, dan spelen de souvenirswinkels aardig in op een stukje exclusief vlees voor thuis. Voor een flinke worst van gedroogd/gerookt rendiervlees moet zo’n achttien euro afgetikt worden. Ik pas…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s